Suuline traditsioon - Tulundus

Paide-Anna kihelkonnis pole pääle põllutöö mingisugust eriti väljakujunenud kõrvaltööd olnud.
EKLA, f 199, m 44, 115 (IV-H) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Vahi t. - Hilda Kõrge < Anna Prenner (Brenner), 74 a. (1930)

Nii palju kui jutustaja mäletab, on Mündi mõisa sissetulek olnud piimast, võist, mis Paide viidud, ja viljast. Viina pole mõisas aetud ja nuumloomi ei ole ka kasvatatud.
EKLA, f 199, m 44, 115 (IV-H) < Paide-Anna khk., Kriilevälja k. - Hilda Kõrge < Leena Sion, 76 a. (1930)

Ümbruskonna tuluallikaks olnud taludel jutustaja varases eas loomad, vili ja kartulid. Lina pole selles ümbruses kasvanud. Paide [kihelkonna] lõunaosa.
EKLA, f 199, m 44, 115 (IV-H) < Paide-Anna khk., Valgma k., Pääburi t. - Hilda Kõrge < Otto Indermitte, 65 a. (1930)

Jutustaja mainib, et siiski olevat ümbruses (sama kui eelmine) linu kasvatatud, oma ja müügi jaoks. Teated (2 viimast) on umbes ühe aja kohta. Muidu mainib jutustaja samasuguseid sissetulekuallikaid kui eelmine.
EKLA, f 199, m 44, 115 (IV-H) < Paide-Anna khk., Valgma k., Tõnsu t. - Hilda Kõrge < Marie Adamson, 66 a. (1930)

Põllud olnud jutustaja lapsepõlves 4 osas – kasvatatud ühel rukist, teisel kaera, kolmandal otra, neljas olnud kesa. Kartulaid olnud siis nii vähe, et need tehtud labidaga kusagile veerde. Kolmas Stackelberg tagasi on kartulid Mäosse toonud, säält siis on saanud talupojadki. Siis, kui viinavabrikud tulnud, ümbruses umbes 65 a. tagasi olnud see. Linu ja ristikheina olnud väga vähe.
EKLA, f 199, m 44, 115 (IV-H) < Paide-Anna khk., Seinapalu k., Saare t. < Valgma k. - Hilda Kõrge < Gustas Indermitte, 73 a. (1930)

Mäo mõisas on, niikaugele kui jutustaja mäletab, olnud käsi-viinavabrik ja peetud nuumloomi. Need olnud mõisa tähtsam tuluallikas.
EKLA, f 199, m 44, 116 (IV-H) < Paide-Anna khk., Kükita k., Lasbutri [Lasputre] as., Kükita - Hilda Kõrge < Villem Übjus, 65 a. (1930)

Jutustaja mälestuse ajal on olnud enne 3 põldu, siis 4, siis viis-kuus jne. Mõisas on juba varem rohkem olnud, sest siin on kartulipõld eraldi olnud. Teade on Purdi, Äivere mõisate kohta. Ei tea, kas mõlemais iseseisvalt viina aeti või müüdi kartulid kusagile naaberviinavabrikusse.
EKLA, f 199, m 44, 116 (IV-H) < Paide-Anna khk., Mustla k., Kivi t. < Paide khk. - Hilda Kõrge < Jaan Riimann, 74 a. (1930)